Beginpagina » Nieuws » Nieuws Archief » Oliebollenactie 2011

Oliebollenactie 2011

Oliebollenactie 2011 brengt 1000 euro op

Het is een echte Tollebeker Traditie geworden: oliebollen bakken op oudejaarsdag, georganiseerd door jeugdwerkers van de Protestantse Kerk. Met de opbrengst van de verkoop wordt ieder jaar een goed doel gesteund. De opbrengst van netto € 1.000,= gaat dit jaar naar de bouw en inrichting van het nieuwe jeugdhonk in het kerkgebouw. Alle vrijwilligers die meegewerkt hebben en alle mensen die de oliebollen gekocht hebben worden hartelijk bedankt voor hun medewerking aan dit prachtige resultaat.

’s Morgens om 6 uur schuifelden wat mensen in de druilerige regen rondom de snackwagen op de St. Hubertusplaats. De pannen werden gevuld met olie en de gasbranders werden aangestoken. Ook in Cafetaria De Jachthut brandde er licht in de keuken want daar werd het eerste beslag gedraaid. Verdeeld in emmers stond het beslag te rijzen op de verwarmde vloer. De eerste bollen gingen tegen 7 uur in de hete olie en met een snelheid van 360 oliebollen per uur werd er doorgebakken.

Rond 8 uur ontstond een probleem: de derde charge beslag wou niet rijzen. Nadat alles was gecheckt en nog eens gecheckt, kwamen we erachter dat er tussen de dozen oliebollenmix per abuis een doos pannenkoekmix terecht was gekomen. Doordat het grootverpakkingen zijn(dozen van 10 kg.) was dat niet opgevallen. Na deze ontdekking verliep het beslag maken probleemloos, maar we liepen wel een uur achter op schema.

Om 9 uur ging de snackwagen open voor de verkoop. Door het uur achterstand hadden we nauwelijks voldoende voorraad gebakken. De verwachting was dat we dit in de loop van de ochtend wel zouden inhalen, maar door de goede verkoop ging dat moeizaam. Na het
middaguur was het korte tijd spannend en liep de wachttijd op. Dankzij stug doorwerken en geduldige klanten kwam het gelukkig allemaal goed. Rond 3 uur werden de laatste van de totaal 3000 oliebollen gebakken en om 4 uur konden we de snackwagen sluiten.

De reacties waren positief. De vrijwilligers, zowel jeugd als ouders, vonden het leuk om te doen. En de bollen waren van heel goede kwaliteit, getuige de reacties van een aantal kritische
oliebolleneters. Welk cijfer zouden wij krijgen van de AD-oliebollentest? Minstens een 8, toch?

Nogmaals, iedereen bedankt en op naar de oliebollenactie 2012!!!

Rens Brandsema,
Jeugdouderling PKN Tollebeek